Forskning har visat att fyraåringar i Sverige sitter stilla hälften av sin vakna tid. Vi vet också att få barn idag når upp till den rekommenderade mängden fysisk aktivitet per dag. Likaså är det få barn som äter tillräckligt av exempelvis frukt och grönsaker. Goda levnadsvanor får vi med oss tidigt i livet, och goda levnadsvanor kan även minska risken för en rad sjukdomar senare i livet.

Därför har vi bestämt att vi på Silvertärnan ska jobba lite extra med våra barns hälsa. Här jobbar vi med rörelse varje dag och vi ser också till att våra måltider följer de nordiska näringsrekommendationerna.

Vi har valt att arbeta med konceptet Generation Pep Förskola som är framtaget av Generation Pep, för att stötta förskolor till att jobba mer med rörelse och hälsosam mat som en naturlig del av vår verksamhet.

Att jobba med rörelse och hälsa är också något som är en del av förskolans läroplan, så detta är också något vi är ålagda att arbeta med. Generation Pep Förskola är ett verktyg som underlättar detta arbete.

Generation Pep har sedan 2016 arbetat för att alla barn och unga i Sverige ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Arbetet initierades av Kronprinsessparet och samlar idag över 450 olika organisationer och företag som alla är med och stöttar arbetet.

Under hösten 2020 lanserade Generation Pep sin plattform Generation Pep Förskola, en plats för förskolor att hitta kunskap, tips och inspiration för att jobba mer med rörelse och hälsosam mat som en naturlig del av förskolans verksamhet.

Vi har börjat arbeta med plattformen med målet att vi ska kunna ge barnen på Silvertärnan en ännu bättre och mer hälsosam upplevelse av vår verksamhet. Barns hälsa har alltid varit centralt för oss, men genom Generation Pep Förskola hoppas vi kunna stärka det arbetet ytterligare.

Rent konkret innebär vårt arbete med Generation Pep följande:

  • Vi har två utevistelser per dag.
  • Vi har pedagogledd rörelselet/ träning två gånger varje dag.
  • Vi serverar mat som följer de Nordiska Näringsrekommendationerna.
  • Vi serverar fisk minst en gång per vecka.
  • Vi har en ansvarig hälsopeppare som har det övergripande ansvaret för arbetet.